Arvostelussa NetFlixin belgialainen Rough Diamonds

Ajankohtaista Arvostelu Netflix

NetFlixin uusi belgialaissarja Rough Diamonds vie katsojan Antwerpenin satamaan ja kaupungin vuosisatoja kestäneeseen timanttikauppaan, jossa yhtenä isona osana ovat hasidi-juutalaiset. Tutustumme Wolfsonin timanttiperheeseen, joka on ollut mukana timanttikaupassa sukupolvien ajan, mutta ajat ovat muuttumassa. Sarjan nimi Rought Diamonds tarkoittaa raakatimantteja, joita Wolfsonin perhe on kaupannut jo sukupolvia- Wolfsonin perhe on itse todella vanhoillinen hasisi-perhe, jonka arki on syvällä vanhoissa tavoissa. Sarjan on kehittänyt Rotem Shamir ja Yuval Yefet.

Antwerpen, Lontoo ja kansainvälinen salakuljetus

Antwerpenin satama on yksi Euroopan vilkkaampia, ja tämän ongelman kanssa kamppailee myöa Antwerpenin tulli ja poliisi, joka tietää varmuudella, että sataman kautta salakuljetetaan niin rahaa, huumeita kuin kaikkea muutakin – ja kuten sarjassa saadaan selville, myös timantteja.

Sarja esittelee hasidijuutalaisuuden taakseen jättänään Noah Wolfsonin (Kevin Janssens), joka palaa poikansa kanssa veljensä Yankin hautajaisiin ja saa huomata samalla perheensä olevan talousvaikeuksissa, mitä ei haluta kertoa perheen päälle, Noahin isälle Ezra Wolfsonille (Dudu Fisher) tai äidille Sarahille (Yona Elian). Tilanne selviää nopeasti myös Noahin siskolle Adina Glazerille (Ini Massez), sekä isolle veljelle Eli Wolfsonille (Robbie Cleiren). Miljoonien kauppaaminen oli helppoa aikoinaan, mutta vuonna 2023 kaikki on toisin, tai ainakin keinot rahojen saamiseen ovat toisenlaiset.

Noahin oma lähihistoria Lontoossa ei sekään kestä aivan päivänvaloa, sillä hän on mennyt naimisiin McCabe klaanin vetäjän Keran (Tine Joustra) tyttären kanssa, joka sittemmin on jo kuollut sairauteen – ja nyt Noah on osittain kahden ”rintaman” välissä, ja peliin ilmestyy vielä kolmaskin puolisko, eli albanialainen mafia, jonka kanssa Yanki on tehnyt hämäriä kauppoja – tai ainakin siltä vaikuttaa. Kuvioissa on myös Noahin nuoruuden rakastettu Gila (Marie Vinck), joka oli naimisissa kuoleen Yankin kanssa.

Samalla katsojille näytetään, kuin Antwerpenin yksi aktiivinen syyttäjä Jo Smets (Els Dottermans) haluaa saada pankit vastuuseen rahanpesusta, ja samalla albaanit kiinni huumekaupoista – onko Wolfsonin timanttikauppiaat mahdollinen reitti hänen asialleen?

Sarjan ensimmäisessä kaudessa on kahdeksan jaksoa, eikä mikään ihme olisi että lisää olisi tulossa. Sarja on piristävästi hieman erilainen kuin suurin osa tarjolla olevasta katseltavasta. Ja jos ei flaamin kieli hirveästi häiritse, suosittelemme sarjan katsomista, joskin sen ajoittaiset hieman liiallisen uskonnolliset hetken juutalaisuuden kanssa haittaavat jopa katselemista – kuitenkin sarja yltää suositteluasteelle saakka.

Historikatsaus

Hasidi juutalaiset ovat juutalaisen uskonnollisen liikkeen jäseniä, jotka korostavat hengellisyyttä ja noudattavat tiukkoja rituaaleja ja traditioita. Heidän uskonnollinen elämäntyylinsä ja yhteisöllinen toimintansa voivat liittyä myös taloudellisiin toimintoihin, kuten timanttikauppaan.

1400-luku: Antwerpenin rooli timanttien kaupankäynnissä alkoi vahvistua 1400-luvulla, kun kaupungista tuli Euroopan johtava jalokivien ja kultasepäntaidon keskus. Timanttien leikkaus- ja hiontataidot kehittyivät Antwerpenissa, mikä loi vankan pohjan kaupungin asemalle timanttien kauppapaikkana.

Antwerpenin timanttipörssi on tärkeä paikka timantti- ja jalokivikaupalle, ja siellä toimii lukuisia yrityksiä ja kauppiaita, jotka käsittelevät timantteja. Monet näistä yrityksistä ovat juutalaisia, ja joukossa on myös hasidisia juutalaisyhteisöjä, jotka osallistuvat timanttikauppaan Antwerpenissa. Antwerpenin timanttipörssi, joka tunnetaan myös nimellä Antwerpen Diamond District, on maailman suurin ja merkittävin timanttikauppakeskus.

Juutalaiset timanttikauppiaat ovat perinteisesti olleet vahvasti läsnä timanttialalla, ja heidän ammattitaitonsa ja kaupalliset suhteensa ovat olleet merkittäviä. Hasidiset juutalaiset, jotka ovat kiinni juutalaisissa traditioissaan, voivat harjoittaa timanttikauppaa osana elinkeinoaan Antwerpenin timanttipörssissä tai yhteistyössä muiden kauppiaiden kanssa.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Cappuccino – Suosittu kahvin harrastajien keskuudessa

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, ja sen kulutus kasvaa vuosittain. Se on suosittu juoma aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi, sekä kaikkina muinakin vuorokauden aikoina. Yksi kahvijuoma, joka on erityisen suosittu kahviharrastajien keskuudessa, on cappuccino.

Äänikirja – uusi tapa nauttia kirjallisuudesta

Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, sillä sen avulla voit nauttia kirjallisuudesta missä tahansa ja milloin tahansa. Voit kuunnella kirjan ammattilaisen lukemana esimerkiksi kävellessäsi, pyöräilessäsi tai matkustaessasi. Äänikirjat ovat myös helppo tapa löytää uusia suosikkeja, sillä niitä on saatavilla valtava määrä eri kielillä ja eri genreissä. Äänikirjan avulla voit syventyä tarinaan ja uppoutua kirjallisuuden maailmaan aivan uudella tavalla.

Sortter laina – Nopea ja vaivaton rahoitus

Sortter Laina tarjoaa nopean ja helpon tavan saada rahoitusta erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen onnistuu helposti Sortterin kautta, ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä. Lainaehdot ovat joustavat ja kilpailukykyiset, joten voit valita juuri sinulle sopivan takaisinmaksuaikataulun.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Älykellot – uusi tapa seurata elämääsi

Älykellot ovat erinomainen tapa seurata elämääsi ja pysyä yhteydessä tärkeisiin tietoihin. Voit käyttää niitä urheiluun, ajanhallintaan, yhteystietojen ylläpitoon, terveyden seurantaan ja paljon muuhun. Älykellojen avulla voit tehdä arjesta entistä helpompaa ja mukavampaa. Älykello sopii myös nuorille sekä senioreille.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa