Arvostelussa Disney plussan Justified City Primeval

Ajankohtaista Arvostelu Disney Disney+ Luettavaa Sarjat

Disneylle tullut Justified City Primeval tuo meille seurattavaksi apulaissheriffi Raylan Givensin tutkimukset Detroitissa. Alunperin Raylan oli viemässä tytärtään Miamiin leirille, mutta tapahtumat johtivat siihen, että he molemmat löysivätkin itsensä putkasta. Sarjassa Raylanin tytärtä Willaa esittää hänen oma tyttärensä Vivian Olyphant.

Justified Sity Primeval on kahdeksan jaksoinen kausi sheriffi Givensin matkasta Detroitissa. Se miten hän käsittelee rikollisia ja vastustajiaan on erikoinen, mutta tuloksia saava, entä tällä kertaa, kun vastassa on tunteeton tappaja, Clement Mansell (Boyd Holbrook).

Nyt vastassa on tiedetyn tappajan lisäksi myös mm. albanialainen mafia.

Pääosassa Timothy Olyphant (sheriffi Givens), Aunjanue Ellis (asianajaja Carolyn Wilder), Vondie Curtis Hall (Sweety), Adelaine Clemens (Sandy Stanton), Marie Ireland (etsivä Maureen Downey), Victor Williams (etsivä Wendell Robinson). Sarjan ovat kehittäneet showrunnerit Dave Andron ja Michael Dinner. Sarja jatkaa Justifiedin tarinaa, joka saa inspiraationsa Elmore Leonardin romaanista City Primeval: High Noon in Detroit ja novellista ”Fire in the Hole”.

Sarja on omalla tavallaan aivan katsottavissa oleva amerikkalainen poliisisarja, jossa on välillä ihan hyvää vuoropuhelua, mutta paljon on Waylan Givensin hahmon varassa, ja välillä sarja tuntuu junnaavan paikoillaan turhaan. Katselun arvoinen sarja kuitenkin.

Kuka on Waylan Givens

Waylan Givens on kuvitteellinen hahmo, joka on peräisin kirjailija Elmore Leonardin kirjoista. Hahmo saavutti laajempaa tunnettavuutta televisiosarjassa ”Justified”, joka perustuu Leonardin novelleihin ja joka esitettiin vuosina 2010–2015. Sarjassa U.S. Marshal Raylan Givens, esittäjänään Timothy Olyphant, palaa kotikaupunkiinsa Harlanin piirikunnassa, Kentuckyssä, ja joutuu selvittelemään erilaisia rikollisjuttuja.

Television ulkopuolella Givens hahmo esiintyy useissa Elmore Leonardin teoksissa, kuten novellissa ”Fire in the Hole” ja romaanissa ”Pronto”. Hahmo on eräänlainen moderni lainsuojaton, jolla on omat eettiset koodinsa ja joka ei pelkää käyttää väkivaltaa saavuttaakseen oikeudenmukaisuuden.

Givensin persoonallisuus ja tausta

Raylan Givens on etelästä kotoisin oleva, cowboy-hattua käyttävä lainvalvoja, joka on taitava ampumaan ja jolla on taipumus toimia omilla ehdoillaan. Hänen metodinsa ovat usein epätavanomaisia, ja hänellä on tapana venyttää sääntöjä saavuttaakseen tavoitteensa. Givensin hahmon taustatarina sisältää monimutkaisia suhteita perheeseensä ja entisiin ystäviinsä, jotka usein sekoittuvat hänen työtehtäviinsä.

Sarjan ja kirjojen kautta hahmoa syvennetään paljastamalla hänen menneisyytensä, myös suhde isäänsä ja entiseen ystäväänsä Boyd Crowderiin. Nämä suhteet tuovat lisää kerroksellisuutta Givensin hahmoon ja selittävät osittain, miksi hän toimii niin kuin toimii.

Givens televisiosarjassa ”Justified”

Televisiosarja ”Justified” kehitettiin FX-verkolla ja se sai positiivista palautetta sekä kriitikoilta että katsojilta. Sarjan keskeinen teema on lain ja oikeudenmukaisuuden monimutkainen suhde, erityisesti kun kyseessä ovat henkilökohtaiset suhteet ja moraaliset dilemmat.

Givensin hahmo kehittyy sarjan aikana monimutkaisemmaksi ja moniulotteisemmaksi. Alussa hän vaikuttaa stereotyyppiseltä ”kovanaamalta”, mutta sarjan edetessä hänestä paljastuu syvällisempiä piirteitä. Erityisesti hänen suhteensa Boyd Crowderiin, entiseen ystävään ja sarjan pääantagonistiin, on sarjan yksi kantavista teemoista.

Vaikutus populaarikulttuuriin

”Justified” -sarjan suosion myötä Raylan Givensistä on tullut osa laajempaa populaarikulttuurin maisemaa. Hahmo on innoittanut fanitaidetta, fanikirjoituksia ja keskusteluja sen ympärille, mitä oikeudenmukaisuus tarkoittaa nykypäivänä.

Hahmon suosion myötä on ilmestynyt myös erilaisia oheistuotteita, kuten vaatteita ja asusteita, jotka heijastavat Givensin ”cowboy-tyyliä”. Tämä on osoitus siitä, kuinka televisiosarja ja sen hahmot voivat ulottua fiktiivisen maailmansa ulkopuolelle ja saada aikaan kulttuurista vaikutusta.

Givensin merkitys oikeusjärjestelmän kuvauksessa

Raylan Givensin hahmo tarjoaa näkökulman Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmään, joka on usein ristiriitainen ja monimutkainen. Hahmo esittää kysymyksen: missä menee raja lain ja oikeudenmukaisuuden välillä?

Sarja ja kirjat eivät tarjoa yksinkertaisia vastauksia, mutta ne haastavat katsojan ja lukijan pohtimaan, onko mahdollista olla hyvä ihminen järjestelmässä, joka on itse usein puutteellinen ja epäoikeudenmukainen.

Näin Raylan Givens on vaikuttanut muihin sarjoihin ja elokuviin

Raylan Givensin hahmo on ollut inspiraationa monille muille televisiosarjoille ja elokuville, jotka käsittelevät lainvalvojia ja heidän monimutkaisia suhteitaan lain ja moraalin kanssa. Hahmon perusidea — lainvalvoja, joka rikkoo sääntöjä mutta pyrkii silti olemaan oikeudenmukainen — on melko yleinen teema länsimaisten oikeusdraamojen keskuudessa.

Sarjan vaikutus ulottuu myös tapaan, jolla se kuvaa eteläistä Yhdysvaltaa, erityisesti Kentuckyn aluetta. ”Justified” on saanut kiitosta siitä, että se kuvaa eteläistä elämäntapaa ja kulttuuria monipuolisesti ja välttää yksinkertaistavat stereotypiat.

Erikoisia faktoja Raylan Givensistä

  • Raylan Givens on erittäin taitava ampuja, ja hänen taitonsa korostuvat monissa sarjan ja kirjojen kohtauksissa.
  • Givens käyttää usein vanhanaikaista cowboy-hattua, joka on tullut yhdeksi hänen tunnusmerkeistään.
  • Hahmo on saanut useita palkintoja ja ehdokkuuksia, kuten Timothy Olyphantin ehdokkuus Primetime Emmy -palkinnon saajaksi.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa