Arvostelussa Disney+ Under the Banner of Heaven

Ajankohtaista Arvostelu Disney Disney+

Under the Banner of Heaven tuo kuvaruudulle 80-luvun Utahin, ja mormonit. Pääsosassa toimii etsivä Jeb Pyre (Andrew Garfield) ja hänen etsivä kumppaninsa Bill Taba (Gil Birmingham). Kyseessä on mormoniyhteisössä ja mormoniperheessä tapahtunut murha, jota Jeb ja Bill lähtevät selvittämään.
Pian käykin ilmi, että varsinkin mormoni Jeb joutuu hankalaan tilanteeseen, mutta minkäs teet kun olet mormoni ja asut mormoniyhteiskunnassa ja vähintään tiedät Laffertyn perheen, jota tämä kaikki tuntuu koskevan. Miten etsivä Pyre hallitsee itsensä ja onnistuu murhaajien löytämisessä?

Jos et ole aiemmin tutustunut mormonien elämään, tämä sarja antaa siitä myös historiallisen väläyksen ja vähän taustaa sille, mitä kaikkea sarjassa tapahtuu. Mormonithan ovat Jumalan valittu kansa, jonka tehtävänä on rakentaa Sionin valtakunta. Sarjassa mormonipoliisin eli Jebin oma usko järkkyy hänen tutkiessaan naisen murhaa, johon näyttäisi linkittyvän kirkko. Jeb itse on harras uskovainen, joka pitää myös vaimonsa Rebeccan (Adelaide Clemens) ja kaksi tytärtään hartaasti uskossa samalla antaen kodin myös vanhalle äidilleen, jolla on alzheimer.

Sarja pohjautuu tositasinaan, josta Dustin Lance Black loi tv-sarjan ja Jon Krakauer kirjoitti sitä edeltävän tietokirjan. Kirja on yhtä aikaa kertomus LDS-lyhenteellä tunnetun Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon synnystä ja kehityksestä sekä vuoden 1984 kaksoismurhasta. Kirjasta tuli yksi Yhdysvaltain parhaiten myyneistä true crime -teoksista, joka herätti valtavaa kritiikkiä ja kuohuntaa LDS-kirkossa. Kyseessä on maailman suurin mormoniyhteisö, johon kuuluu yli 16 miljoonaa jäsentä. Sarja seuraa tapahtumia, jotka johtivat Brenda Wright Laffertyn ja hänen vauvansa murhaan Utahissa vuonna 1984. Dustin Lance Black on itse entinen mormoni.

Pääosan esittäjä Garfield kertoo fanittaneensa Krakauerin kirjaa siitä lähtien, kun se julkaistiin.
– Se on äärimmäisen kiinnostava ja kammottava tarina, joka imaisi välittömästi syövereihinsä. Pohdin heti kirjan luettuani, kuka ehtii tekemään siitä ensimmäisenä sarjan tai elokuvan. Kymmenen vuotta myöhemmin sain puhelun Dustinilta, Ronilta ja Brianilta, jotka kertoivat haluavansa minut pääosaan. Olin heti mukana, sillä tiesin, etteivät he vain mässäilisi tarinan sensaatiomaisuudella, vaan tarkastelisivat sen ytimessä olevaa pahuutta. Dustin oli avainasemassa, koska hän tuntee mormonimaailman henkilökohtaisesti, Andrew toteaa.

Kuka murhasi kenet?

Mormoneilla mies sanelee tahdin – ainakin parikymmentä vuotta sitten. Mutta Allen Lafferty (Billy Howle) rakastuu Brendaan (Daisy Edgar-Jones) ja tuo hänet vanhoillisten sukulaistensa luokse, ja vähitellen alkaa tapahtua. Varsinkin hänen veljistään Dan (Wyatt Russell), Robin (Seth Numrich) ja Samuel Lafferty (Rory Culkin) eivät katso hyvällä naisen kommentoivan liiketoimintaa tai yleensä mitään muutakaan. Perheen vanhin eli Ammon Lafferty (Christopher Heyerdahl) lähtee vaimonsa kanssa toiselle pyhiinvaellukselleen ja jättää perheen Danin vedettäväksi, ja tämän vaimon eli Matildan (Chloe Pirrie) harteille – mutta asiat eivät oikei onnistu heidän vetäminään.

Under the Banner of Heaven tarjoaa erilaisen tv-sarjan aivan erilaisessa ympäristössä. Me olemme kyllä kuulleet mormoneista, mutta kuinka moni meistä tietää koko aatteen taustat, saatikka minkälainen on ollut 80-luvun vanhoillinen mormoni?

Sarjan piti olla alunperin elokuva, mutta tuotanto lisäili niin paljon tarinaan palasia, että tästä tuli lopulta nykyinen seitsenjaksoinen minitvsarja.

Suosittelemme sarjaa niille, jotka jaksavat katsoa välillä hieman pitkäveteiseltäkin tuntuvaa, ja välillä historiaan seikkailevaa tarinointia.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa