Arvostelussa Oscar-voittaja Everything Everywhere All at Once

Ajankohtaista Arvostelu Elisa Viihde Viaplay Elokuvat Viaplay

Se, että voittaa Oscarin parhaana elokuvana ei aina ole tae siitä, että elokuva olisi kaikkien mieleen – se on vain ollut Akatemian valitsijoille se heidän mielestään paras elokuva. Vuonna 2023 Oscar-gaalan voittajaksi nousi raja-aitoja kaatava Everything Everywhere All at Once elokuva, joka naispääosan esittäjä Michelle Yeoh sai myös parhaan naispääösan pystin osastaan Evelyn Quan Wangina.

Everything Everywhere All at Oncen näyttelijäkaarissa on mukana myös muita tuttuja näyttelijöitä kuten Jamie Lee Curtis (Deidre Beaubeirdre), Jonathan Ke Quan (Waymond Wang) sekä James Hong (Gong Gong). Jonathan sai Waymong Wang roolistaan paras mies sivuosa Oscarin, ja Jamie Lee Curtis paras nais sivuosa Oscarin. Elokuva sai myös Oscarin parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta sekä parhaasta leikkauksesta. Myös elokuvan ohjaaja Daniel Kwan voitti Oscarin tästä elokuvasta! Elokuvan kirjoittivat Daniel Kwan ja Daniel Scheinert.

Oscar-elokuvat ovat yleensä varsin selkeitä tarinaltaan sekä tapahtumiltaan, mutta tämän kertainen Everything Everywhere All at Once vie katsojan alusta alkaen maailmaan, joka on vähintäänkin sanottuna kohtuullisen hankala seurata ja ymmärtää – elokuvan päähenkilöt eli Evelyn ja Waymond ovat päähahmoja pahan ja hyvän taistelussa, joka ei tunne oman maailmamme rajoja – taistelussa, joka vie tapahtuman eri todellisuuksiin, rinnakkaisiin mahdollisuuksiin ja tästä johtuu elokuvan osittainen vaikeaselkoisuus.

Jos pääset elokuvan alkuasetelman ohi. Tarina ikääntyvästä ja elämäänsä kyllästyneestä kiinalaisesta maahanmuuttajasta vetämässä huonosti menestyvää pesulaansa, ja käymässä ikäviä keskusteluja tyttärensä kanssa, joka hänen mielestään on valinnut kenties vääränlaisen elämäntavan – siihen, että tämä ikääntyvä rouva Evelyn omaakin mahdolliset voimat maailmanlopun estämiselle toisessa ulottuvuudessa. Samalla kun hän huomaa ongelmansa verojensa kanssa, hän saa huomata omaavansa aivan erilaisia ominaisuuksia toisissa ulottuvuuksissa.

Daoistinen spontaanius, qi

Everything Everywhere All at Once viittaa daoistiseen filosofiaan. Daoismi on muinainen kiinalainen ajattelukoulu, joka tavoittelee tasapainoa ja harmoniaa, ja se on erityisen arvokas negaation ja kaaoksen yhteydessä.

Dao, jota kiinalaisessa kosmologiassa pidetään kaiken lähteenä, on tyhjä ja liikkumaton, mutta se synnyttää elinvoimaa, jota kutsutaan qi:ksi. Qi pyörii kaaoksessa ja sitä ohjaa yin yangin vastavoimien korrelaatio, joka kulkee kaiken läpi. Siksi mikään ei ole paikallaan tai vakaa, ja kaikki on jatkuvassa muutoksessa.

Elokuva virtaa näennäisesti spontaanisti eri universumien välillä. Vaikka ne vaikuttavatkin kaaottisilta, niitä hallitsee qi:n yin yang -virtaus. Yhden universumin toiminta tai keskustelu syöttää spontaanisti toiseen. Elokuva myös ”hengittää” sujuvasti. Tämä johtuu nokkelasta, innovatiivisesta käsikirjoituksesta, mutta myös erinomaisesta leikkauksesta, musiikista ja tuotantosuunnittelusta, jonka vuoksi elokuva on saanut Oscar-palkintoja ja -nimityksiä. Hahmojen qi saavuttaa tasapainon, kun he virtaavat eri universumeiden läpi ja ymmärtävät moniulotteiset itsensä. Näennäisesti heikko aviomies muuttuu taitavaksi supersankariksi. Tylsä, väsynyt ja varovainen vaimo muuttuu elokuvatähdeksi. Tarkoitukseton lesbotyttö muuttuu heimojohtajaksi bagel-planeetalla. Vakava, pelottava tilintarkastaja (Jamie Lee Curtis) muuttuu helläksi, huolehtivaksi rakastajaksi makkaran sormen maailmassa.

Lopuksi

Mikäli todella pääset läpi alkuajan erikoiset hetket ja pidät tieteiskomedioista, on tämä varmasti sinulle mieluinen elokuva. Valitettavasti meille tämä elokuva ei iskenyt, eikä katsominen edennyt loppuun saakka. Letterboxdin Top 250 -listauksessa kärkisijalle yltänyt mielikuvituksellinen, liikuttava, yleisöt ja kriitikot ympäri maailman hurmannut Everything Everywhere All at Once on varmasti monen mielestä hyvä ja katselemisen arvoinen elokuva, mutta ei valitettavasti meidän mielestämme, vaan suoratoiston kanavilla on kymmeniä viihdyttävämpiä elokuvia, jotka saavat meidän vapaa-aikamme katseluminuutit.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Digitaalinen oppiminen: Tulevaisuuden suuntaus

Digitaalinen oppiminen on yksi nopeimmin kasvavista koulutuksen aloista, ja se on johtanut muutokseen koulutusmaailmassa. Tämä teknologian avulla toteutettu oppimistapa tarjoaa monia etuja verrattuna perinteiseen luokkahuoneopetukseen.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa